شاهرود پرس: درست یکسال پیش (سال 97) بود که سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان با اشاره به اقدامات در دست اجرا برای تصویب نهایی طرح جامع سه شهر استان از جمله شاهرود در شورای عالی معماری و شهرسازی کشور خاطرنشان کرد: به زودی طرح‌های جامع این سه شهر برای تصویب نهایی به شورای عالی معماری و شهرسازی کشور ارسال می‌شود.

* سید امیر رضا حسینی نژاد

و حال بعد از یکسال خبری منتشر شد که طرح جامع شاهرود به تصویب نهایی رسیده است.

طرح جامع شهری، طرح بلندمدتی است که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقه بندی مربوط به حوزه های مسکونی صنعتی، بازرگانی، اداری، کشاورزی، تاسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق و نوسازی، به سازی و اولویت های مربوط به آن ها تعیین شده و ضوابط و مقررات مربوط به کلیه موارد و همچنین ضوابط مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم می گردد و برحسب ضرورت، قابل تجدیدنظر خواهد بود.

در واقع، طرح جامع، برنامه ای است که به صورت راهنما عمل می کند و خط مشی کلی سیاست های توسعه شهری را تعیین می کند. در نقشه های طرح جامع – که معمولا در مقیاس ۱:۱۰۰۰۰ و ۱:۵۰۰۰ تهیه می شود – محل استقرار و توزیع کاربری های شهری عمده مثل کاربری های آموزشی، بهداشتی و فضای سبز، تراکم های جمعیتی، حدود حریم ها و محدوده های شهری (موجود و پیشنهادی) و مسیر توسعه آینده شهر، توسط علایم و رنگ ها نشان داده می شوند.

گزارش طرح جامع نیز حاوی اطلاعاتی درباره اوضاع جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی شهر، ضوابط و مقررات کاربری اراضی، شبکه معابر و تاسیسات زیرساختی است. طرح جامع به سفارش وزارت مسکن و شهرسازی و توسط مهندسان مشاور تهیه می شود و تصویب نهایی آن با شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است.

نحوه لحاظ كردن كاربري زيرساخت هاي آموزشي، ورزشي، حمل و نقل از جمله مزاياي طرح جامع در مناطق شهري است.

توسعه پذيري، نحوه استفاده از اراضي و منطقه بندي مربوط به حوزه هاي مسكن، صنعت، بازرگاني، اداري و كشاورزي و تاسيسات و تجهيزات و تسهيلات شهري و نيازمندي هاي عمومي شهري از ديگر مزاياي طرح جامع و تفصيلي است.

دهمین جلسه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران با ریاست محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی و با حضور اعضای اصلی شورا و نمایندگان استانی در حالی برگزار شد که طرح جامع شهری شاهرود و کلاته خیج نیز برای بررسی و تصویب نهایی به صحن آن شورا رفته بود و بدین ترتیب تلاشهای نماینده شاهرود و میامی در مجلس که شاید یکی از اصلی ترین اولویت های دوره نمایندگی خود را برای این طرح گذاشته بود، به ثمر نشست و بالاخره با هدف مشخص کردن جهت های توسعه و تدوین برنامه برای شهر و نیز تامین نیازمندیهای آن بر مبنای پیش بینی ها و اهداف توسعه شهری طرح مذکور در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تصویب نهایی شد.

نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس در این مورد بر ضرورت تسریع در تصویب طرح جامع شاهرود تاکید کرده بود.

سید حسن حسینی شاهرودی در نخستین جلسه کمیسیون ماده پنج شرق استان که به میزبانی فرمانداری شاهرود برگزار شده بود با بیان اینکه یکی از مواهب استقلال اداره کل راهداری و حمل و نقل شرق استان سمنان تشکیل کمیسیون ماده پنج در شاهرود است، ابراز کرده بود: "در حوزه شهرسازی مشکلات بسیاری در شرق استان وجود دارد و برای نمونه تصویب طرح جامع شاهرود 10 سال طول کشید."

وی با انتقاد از روند کند تصویب طرح جامع شاهرود در آن جلسه گفته بود: "این طرح هنوز هم مراحل نهایی خود را در وزارت مربوط طی نکرده و لذا امیدواریم این استقلال ادارات کل راه و شهرسازی شرق و غرب این روند را تسریع کند. که البته سماجت و پیگیری وی محقق شد و امروز طرح جامع در دستان مدیران برنامه ریزی شهری است."

شهردار شاهرود نیز که خود یکی از موثرین تصویب و نهایی شدن طرح یاد شده است در این رابطه گفته است: "بر اساس نظر اعضای شورای‌عالی در راستای حفظ هویت باغ‌شهری شاهرود و تداوم حیات باغات در شهر، حفظ وضع موجود باغات در شهر  با تصویب طرح جامع تثبیت شد."

لازم به توضیح است که در طرح جامع شاهرود جمعیت بر اساس نرخ رشد ۲.۲ درصد، ۲۰۸ هزار نفر برای افق ۱۴۱۰ تعیین شده است.

هم اکنون با تصویب نهایی طرح مذکور توسط شورای یاد شده برای شاهرود و کلاته خیج این دو منطقه دهها قدم به سمت گسترش و توسعه جلوتر می روند.

تصویبی که بدنبال مستقل شدن اداره کل راه و شهرسازی شرق استان (شاهرود) صورت گرفت و این تازه یکی از ثمراتی بود که پس از این استقلال به ثمر نشست.

در واقع با استقلال اداره کل راه و استقرار آن در شرق استان معاونتی به نام توسعه راههای روستایی نیز در شاهرود مستقر شد که با توجه به تعدد روستاهای استان سمنان در شاهرود و بیشترین تعداد روستاها در این شهرستان و شهرستان میامی ، بیشترین بودجه نیز به این منطقه اختصاص می یابد و این مهم نیز خود باعث رشد روزافزون در بافت روستایی خواهد شد.

در کنار طرح جامع شاهرود ، این طرح برای کلاته خیج نیز مصوب شد که خود می تواند گامی موثر برای سایر مناطق شرق استان باشد و زمینه را برای رشد و شکوفایی آن فراهم سازد.

. پرینت .
| نوشته خبر نگار | تاریخ ثبت 1398/07/03 - 09:22 | گروه مقالات | آخرین ویرایش 1398/07/03 - 19:59 | 0 نظر |
‍📝 طرح جامع شاهرود طرحی برای گسترش و آبادانی
© طراحی : سامانه نسیم