شاهرود پرس : دانشمندان می‌گویند شاید تکامل بتواند توضیح دهد چرا بشر امروزی اینقدر دچار دردهای لگن، شانه و زانو می‌شود. پژوهشگران دانشگاه آکسفورد پیش‌بینی می‌کنند که بشر در آینده حتی بیشتر از امروز مبتلا به چنین دردهایی خواهد شد.


دکتر پل مانک، که این تحقیق را در بخش ارتوپدی، روماتولوژی و علوم عضلات و استخوان‌ نافیلد انجام داده است، زمانی به موضوع علاقه‌مند شد که بسیاری از بیمارانی که به او مراجعه می‌کنند مشکلات مشابهی دارند.

وی می‌گوید: «ما در درمانگاه‌های بیمارستان برخی مشکلات را خیلی زیاد می‌بینیم، درد شانه وقتی دست بالای سر برده می‌شود، درد جلوی زانو، آرتریت (آرتروز) مفصل لگن. در افراد جوان‌تر هم برخی مفاصل مستعد دررفتگی هستند».

"وی می‌افزاید: «ما از خود سوال می‌کردیم چگونه استخوان‌ها و مفاصل ما چنین آرایش عجیبی دارد که باعث این همه مشکل برای افراد می‌شود. این به ذهن ما خطور کرد که راه جواب دادن به این سوال این است که از منظر تکامل به گذشته نگاه کنیم».

دانشمندان می‌خواستند ببینند در طی میلیون‌ها سال استخوان‌ها چه تغییراتی کرده‌اند، تغییراتی که زمانی آغاز شد که اجداد بشر قامت راست کردند و بر دو پا ایستادند.

پیش از این محققان دیگر هم تاثیر تکامل را در انسان خاطر نشان کرده بودند؛ مثلا این که برخی افراد بیشتر مستعد کمردرد هستند ممکن است به این دلیل باشد که شکل ستون فقرات آنها به نزدیک‌ترین گونه نخستی‌ها به انسان یعنی شامپانزه‌ها بیشتر شباهت دارد.

تغییر گردن استخوان ران در طول میلیون‌ها سال؛ گردن استخوان پهن‌تر شده است

برای این پژوهش، محققان 300 استخوان‌ گونه‌های مختلف مربوط به یک دوره زمانی 400 میلیون ساله را که در موزه‌های آکسفورد، اسمیت‌سونین واشنگتن و موزه تاریخ طبیعی بریتانیا در لندن نگهداری می‌شوند با سی‌تی‌اسکن تصویربرداری کردند.

پس از اسکن، محققان از این استخوان‌ها مدل‌های سه‌بعدی کامپیوتری تهیه و یک بانک اطلاعاتی از تغییر شکل استخوان‌ها در طول میلیون‌ها سال ایجاد کردند.

آنها به این نتیجه رسیدند که وقتی راه رفتن چهار دست و پا به راست ایستادن و راه رفتن روی دو پا تکامل یافت، گردن استخوان ران باید پهن‌تر می‌شد تا وزن اضافه‌ای را که به آن وارد می شد تحمل کند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد هر چه گردن استخوان ران پهن‌تر باشد بیشتر مستعد ابتلا به آرتروز است، بنابراین می‌تواند توضیح دهد که چرا درد لگن اینقدر شایع است.

این محققان همچنین سعی کردند با استفاده از این یافته‌ها حدس بزنند که استخوان‌های بشر در آینده، 4000 سال دیگر، چه شکلی خواهد داشت. آنها البته اذعان دارند که بسیاری از عوامل تاثیرگذار در آینده را نمی‌توانستند مدنظر قرار دهند اما به گفته دکتر مانک، استخوان ران در آینده گردنی پهن‌تر دارد که این به معنای آرتروز بیشتر و بیشتر است.

در مورد استخوان شانه محققان متوجه تغییر در اندازه یک شکاف کوچک شدند. تاندون‌ها و رگ‌ها از این شکاف عبور می‌کنند و این شکاف در گذر زمان کوچک‌تر و کوچک‌تر شده است.

تغییر استخوان کتف در طی میلیون‌ها سال؛ شکاف استخوان تنگ‌تر شده است

وقتی این فضا کوچک‌تر شود تاندون‌ها جای کمتری برای حرکت دارند و شاید این توضیح دهد چرا افراد زیادی وقتی دستشان را بالای سرشان می‌برند درد پیدا می‌کنند. پژوهشگران می‌گویند پیش‌بینی شکل استخوان‌ها در آینده نشان می‌دهد که برای ساخت مفاصل مصنوعی باید با این تغیرات تکاملی را هم مد نظر قرار داد.

با این حال پژوهشگران دانشگاه آکسفورد یک خبر خوب هم دارند، فیزیوتراپی مناسب و حفظ وضعیت درست بدن، کمر و مفاصل می‌تواند عوارض نقص طراحی بدن آدمی را کم کند.

. پرینت .
| نوشته خبر نگار | تاریخ ثبت 1395/10/08 - 11:00 | گروه اخبار کشوری | آخرین ویرایش 1395/10/08 - 11:00 | 0 نظر |
انسان در مراحل تکامل دچار دردهای لگن، شانه و زانو شده است
DonotUseItOnCenteralOfPage1
© طراحی : سامانه نسیم