شاهرود پرس: انتقال کمسیون ماده 5 از مرکز استان به شاهرود بدنبال موضوع اداره کل راه و ترابری شاهرود و تبدیل آن به اداره کل راه و شهرسازی شرق استان (شاهرود) مساله ای بود که کمتر به آن پرداخته شد و در نتیجه شاید به جز افرادی که دستی در ساخت و ساز و فعالیتهای اینچنینی دارند، دیگر مردم اطلاع کاملی از مزایای آن نداشته باشند.

* سید امیر رضا حسینی نژاد


در این مطلب به طور مختصر به موضوع کمسیون ماده 5 و عواید آن برای شهر و شهروندان می پردازیم.

کمسیون ماده 5 و مزایای آن برای شاهرود:

به موجب قانون تا سیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران مصوب 22 اسفند 1351 با اصلاحیه های بعدی برای هماهنگ نمودن برنامه های شهرسازی به منظور ایجاد محیط زیست بهتر برای مردم و اعتلای هنر معماری، رعایت سبک های مختلف سنتی، ملی و ارائه ضوابط و جنبه های اصیل آن با در نظر گرفتن روش های نوین و یافتن شیوه های اصولی و مناسب ساختمانی، در مناطق مختلف کشور 11 ماده تعریف و تصویب گردیده است که یکی از مواد آن بنام کمیسیون ماده 5 میباشد.

 وظیفه این کمیسیون بر اساس قانون، بررسی و تصویب طرح های تفصیلی شهری و تغییرات آن در هر استان است که ریاست آن برعهده  استاندار و در غیاب وی معاون عمرانی استاندار و عضویت شهردار و نمایندگان وزارت راه و شهرسازی ،وزارت جهاد کشاورزی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی و رئس شورای اسلامی شهر ذیربط و نماینده نظام مهندسی استان (با تخصص معماری یا شهرسازی ) بدون حق رای است.

پس ملاحضه می شود مواردی که در زمینه های ذکر شده تا کنون باید به تصویب این کمسیون در مرکز استان می رسید هم اکنون در شهرستان شاهرود و با زمان بسیار کوتاهتر و دسترسی راحت تر برای شهروندان انجام می گیرد.  

از طرفی یکی از وظایف کمسیون ماده 5 تغییرات در طرح تفصیلی شهری است. بنابراین هر گونه تغییر کاربری های مختلف طرح (املاک) به سایر کاربری ها از جمله مسکونی و تجاری و ارتقاء آنها و تغییرات و اضافه تراکم بصورت طبقات بلند و ... با این کمسیون می باشد که بالطبع باعث رشد و رونق ساخت و سازهای محلات مختلف شهری می گردد.

همچنین تغییرات تراکم های (اضافه اشکوب های) ساختمانی که علاوه بر تراکم های مصوب در ضوابط مقررات طرح های تفصیلی گنجانده شده از جمله بلند مرتبه سازی در سطوح مختلف ، نحوه تامین پارکینگ ، جبهه ساخت و سایر موارد در مرحله اول در حیطه این کمیسیون می باشد که بعضی از آنها پس از تصویب شورایعالی شهرسازی ایران قابلیت اجرایی دارد.

این موضوع یعنی تغییر کاربری و افزایش تراکم ها باعث رونق ساخت و ساز و به تبع آن رشد اشتغال افراد جویای کار و صنایع وابسته به ساخت و ساز می شودکه گام بزرگی در توسعه سریعتر از پیش شهرستان شاهرود است.

در اینجا باید به این مطلب نیز تاکید کرد که ثمره اصلی این کمیسیون تعیین تکلیف اراضی شهری است که در سالهای متمادی در محلات شهری بصورت بایر بوده و تاکنون به لحاظ مضایق مالی برای تملیک آنها از ناحیه دستگاههای اجرایی اقدامی برای آنها صورت نپذیرفته و از طرفی نیز مستقیماً با معاش افرادی که دست اندرکار امورات ساخت و ساز در شهر میباشند ارتباط پیدا می کند.

روند ارسال پرونده ها به کمسیون ماده 5:

ارسال تعداد پرونده های مشمول کمیسیون ماده 5 متاثر از تقاضاها و درخواست های شهروندان میباشد که بصورت مستمر پس از بررسی های لازم از جمله کارشناسی های لازم در شهرداری به دبیرخانه کمیسیون ارسال و پس از طرح آنها در کمیته کار ماده 5 نهایتاً تصمیم گیری به کمیسیون ماده 5 احاله میگردد.

اعضاء و اختیارات کمسیون ماده 5:

شهردار، رئیس شورای اسلامی شهر ، مدیر کل راه و شهرسازی شرق استان و نمایندگان وی و در صورت تمرکز زدایی و تفویض اختیار مدیران جهاد کشاورزی ، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و نماینده نظام مهندسی استان به واحدهای شهرستانی خود میتوانند در جلسات متشکله ماده 5 شرکت نمایند.

اختیارات اعضاء و حیطه عملکرد کمیسیون علاوه بر مواردی که اخیرا اشاره شد شامل هرگونه تصویب طرح ، ضوابط و مقررات آن یا پیشنهادهای اصلاحی بر اساس قوانین و مقررات  و دستورالعمل های مربوط به تائید شورایعالی و شهرسازی ایران می باشد که پس از تصویب قابلیت اجرایی داشته و در صورت نیاز به مصوبه به هیات وزیران توسط شورای مذکور ارسال میگردد.

توجه به این نکته ضروری است که مردم شهرستان شاهرود سالهاست که از روند ارسال پرونده ها به مرکز استان و پروسه طولانی بررسی آنها و نتیجتا ضرر و زیان مالی ناشی از این اطاله بررسی پرونده ها با توجه به نرخ تورم کشور رنج میبردند که حضور این کمسیون در شاهرود هم به لحاظ رفع دغدغه های فکری مردم و هم مسائل مالی بار بزرگی را از روی دوش آنها بر می دارد.

. پرینت .
| نوشته خبر نگار | تاریخ ثبت 1398/03/12 - 09:06 | گروه مقالات | آخرین ویرایش 1398/03/12 - 09:49 | 1 نظر |
‍📝 چرا آمدن کمسیون ماده 5 برای شهروندان شاهرود مهم است؟
© طراحی : سامانه نسیم